4 DELA RATNIČKOG GROBLJA

RATNIČKO GROBLJE NA
POPARAMA

Položaj Ratničkog groblja na Poparama (B).

Južno od parcele za masovno sahranjivanje, iza mesta gde se dve saobraćajnice spajaju, samo sa druge, leve strane puta za Lelić, nalazilo se treći deo ratničkog groblja: „groblje na Poparama“, odnosno „glavno ratničko groblje iznad Vidraka“. Ono je, kao i prvo pomenuto, počela da se formira verovatno krajem 1914, a masovno popunjava 1915. godine, ali ga je naredne 1916. uredio austrougarski okupator.

OVO GROBLJE JE NA SEVERNOM DELU IMALA ZIDANU OGRADU SA VISOKIM KAMENIM STUBOVIMA PORTALA, A DALJE JE BILO OGRAĐENO ŽIČANOM OGRADOM. UNUTAR NJE NALAZILO SE OKO 600 GROBOVA, ALI JE PRILIKOM ISTRAŽIVANJA IZ 1931. GODINE REGISTROVANO SAMO 45 SAČUVANIH KAMENIH SPOMENIKA, OD KOJIH 32 SA ČITLJIVIM IMENIMA. PORED SRPSKIH OFICIRA I VOJNIKA, TU SU BILI SAHRANJENI I AUSTROUGARSKI LEKARI UMRLI OD TIFUSA: DR FRIDRIH PREKL, DR ALBERT PEILZER, DR LADISLAV MENHARD, DR JOZEF KOVAČ I DR PLEČL, A VEROVATNO I DR VACLAV MILOTA, DR GAVRA BARAK I DRUGI.

POMENUTI GROBOVI SU SE NALAZILI NA CENTRALNOM DELU PARCELE, NA IZVESTAN NAČIN I POČASNOM, UREĐENOM KAO SVOJEVRSNA PROŠIRENA PJACETA. TU JE I GROB DR SEMJUELA ALBERTA KUKA, AMERIKANCA KOJI JE RADIO ZA SRPSKI SANITET.

OVA PARCELA JE DANAS POŠUMLJENA, ALI SE I PREPOZNAJU OSTACI HUMKI, MEĐU KOJIMA SE, KAO JEDINO KONKRETNO SVEDOČANSTVO, UZDIŽE SPOMENIK DR KUKA.

GOOGLESTREET

DANAŠNJI POGLED NA RATNIČKO GROBLJE NA POPARAMA

Parcelni plan ratničkog groblja na Poparama

PARCELNI PLAN RATNIČKOG GROBLJA NA POPARAMA IZRADIO JE 1931. GODINE INŽENJER MILORAD BABIĆ (IZVOR: ARHIV JUGOSLAVIJE).

ARHIV JUGOSLAVIJE

FOTOGRAFIJE RATNIČKOG GROBLJA

NESTALO RATNIČKO GROBLJE

TAJNA BRDA
VIDRAK

PROJEKAT REALIZOVAN 2023. GODINE UZ PODRŠKU MINISTARSTVA KULTURE REPUBLIKE SRBIJE.