ZATIRANJE VAROŠKOG
I RATNIČKOG GROBLJA

Naredba gradskih vlasti

Ubrzo po završetku Drugog svetskog rata, u septembru 1946. godine gradske vlasti su izdale naredbu da se „zemljište koje je bilo nekada groblje rasčisti“, a rodbini koja bi htela da vrši prenos ostataka svojih upokojenih na Novo groblje, ostavljen je rok do 1. januara 1948. godine. Po isteku toga roka počelo je raščišćavanje prostora.

Pre isteka navedenog roka, 1947. godine arhitekta Momčilo Belobrk i njegov saradnik Slobodan Paljić su izradili projekat za spomenik, sa visokim obeliskom, koji je trebao da se nalazi  na početku Karađorđeve ulice. Uz to je postojao i dodatni predlog da se na vrhu obeliska postavi figura partizana s podignutim rukama (verovatno Stjepan Filipović pod vešalima?). Daljom razradom planirano je da se Spomenik borcima revolucije postavi u centru Valjeva, na trgu koji tek treba da se formira na mestu gradske zelene pijace, gde je 1942. godine obešen Stjepan Filipović, a gde je pre rata bila planirana izrada trga sa Spomenikom znamenitim Valjevcima.

Rešenja za Spomenik borcima revolucije iz 1947. godine (Narodni muzej Valjevo).

 

Radna akcija rasčišćavanja prostora starog groblja radi izgradnje Spomenika borcima revolucije (Narodni muzej Valjevo).

Valjevski list „Napred“

Nekoliko godina kasnije, 27. novembra 1953., valjevski list Napred objavio je da je „nekako pred rat“ pokrenuta akcija podizanja spomenika istaknutim ljudima Valjevske nahije „ali je rat sprečio i onako spore i duge pripreme“. Naglašeno je da je sada rešeno da se ova inicijativa realizuje, ali umesto spomenika borcima iz svih ratova da se spomenik posveti samo borcima revolucije.

23. OKTOBAR 1960. GODINE

Odlučeno je da on bude postavljen na brdu Bair – Vidrak, na mestu starog groblja. Bakićev Spomenik borcima revolucije je svečano otkriven 23. oktobra 1960. godine, a pre toga je u potpunosti zatrto staro Varoško groblje, a sa njim i Ratničko groblje.

NESTALO RATNIČKO GROBLJE

TAJNA BRDA
VIDRAK

PROJEKAT REALIZOVAN 2023. GODINE UZ PODRŠKU MINISTARSTVA KULTURE REPUBLIKE SRBIJE.